Friday, August 26, 2016

Cream Puff


Bahan Bahan :-
- 125g self raising flour / tepung gandum.
- 2 sudu teh baking powder.
- 100g butter.
- 250ml air.
- ½ sudu teh gula.
- 3 biji telur.

Cara Cara :-
1.Panaskan  air, gula & butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung. Kacau hingga adunan tidak melekat pada periuk. Sejukkan.
2.Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer.
3. Masukkan adunan ke dalam piping beg. Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang.
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.
5. Oven hendaklah dipanaskan dahulu pada suhu 220°c. Bakar dalam oven sehingga permukaan puff kecoklatan lebih kurang 30 minit.
6. Gunting sedikit bahagian tepi puff & pipekan intinya. Tapiskan gula icing di atas puff sebagai hiasan.(Sumber : zaliana - Myresipi).

Inti kastard :
- 2 sudu besar tepung kastard.
- 2 sudu besar gula kastor.
- 1 1/3 cawan susu segar.
- 30g mentega/lebih kurang 2 sudu teh.
- 1 sudu teh esen vanilla.
* campur semua bahan & kacau hingga pekat. Akhir sekali masa tutup api baru tambah mentega & esen vanilla.
(Sumber : kak Ida - 1001 resipi).

No comments:

Post a Comment