Friday, August 26, 2016

Cornflakes Almond Chocolate Ball


Bahan Bahan :-
- 250g butter
- 3 sudu besar gula halus
- 1 biji kuning telur
- ¼ cawan tepung jagung
- 3 cawan tepung MFM paling halus/ tepung    kek
- 1 sudu besar tepung beras
- 1 1/2 cawan cornflakes (blend halus)
- Sedikit esen vanilla.

Cara Cara :-
- Masukkan butter, gula, kuning telur dan esen vanilla ke dlm mangkuk dan kacau sebati.
- Masukkan cornflakes ke dlm adunan dan kacau rata.
- Gaul dan ayak tepung jagung, tepung MFM/kek dan tepung beras kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dlm adunan hingga adunan menjadi doh yg senang dibentuk.
- Bentukkan doh ikut kemahuan dan susun di atas dulang.
- Panaskan oven dan bakar pada suhu 170oC selama 25 minit.


Untuk menyalut :-
- 250g compound coklat Beryl’s.
- 2 sudu besar cocoa butter/shortening.
- 1 cawan cornflakes kepingan kecil.
- ½ cawan almond nibs (sangai/bakar sekejap).

Cara Cara :-
- Cairkan compound coklat dan cocoa butter/shortening mengikut kaedah double boiler.
- Celupkan biskut (biskut disejukkan dahulu) ke dlm campuran coklat cair.
 - Golek-golekkan biskut dlm campuran cornflakes dan almond nibs. Letakkan dlm paper cup.

(Sumber : Azlina Ina Fans - Facebook)



No comments:

Post a Comment