Bahan Bahan :-
Bahan A
- ¼ cawan
gula kaster
- ½ cawan
gula perang
- ½ cawan
mentega (±75g)
- ½ cawan
minyak jagung
- 1 biji
telur gred B
- ¼ sudu teh
garam
- ½ sudu
besar susu segar/ susu tepung
- ½ sudu teh
vanilla extract
Bahan B
- 2 cawantepung
gandum
- 1 sudu
besar serbuk koko
- 1 sudu
besar tepung jagung
- ½ sudu teh
cream of tartar Nona (boleh diganti dgn ½ sudu teh cuka @ jus lemon)
- ½ sudu teh
soda bikarbonat
- ½ cawan
walnut cincang/ almond nib (bolah diganti dgn biji bunga matahari)
- 1 cawan semi
sweet chocolate chips
Cara Cara :-
- Satukan kesemua
bahan A ke dlm mangkuk besar. Pukul hingga sebati menggunakan pemukul whisk
- Ayakkan
tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat & cream
of tartar. Masukkan sedikit demi sedikit kedlm adunan tadi. Kacau dgn spatula,
kemudian masukkan walnut & chocolate chips.
- Suduka
atau dgn menggunakan tangan, bulat bulatkan doh dan letakkan kedlm Loyang.
Jarakkan kerana biskut akan mengembang apabila dibakar.
- Panaskan
oven dan bakar biskut pada suhu 160oC selama 15-20 minit.
- Angkat dan
sejukkan di atas rak/jaring penyejuk.
No comments:
Post a Comment