Almond London
Bahan Bahan :-
- 250g
mentega
- 125g gula
halus
- 1 biji
telur
- 1 sudu teh
esen vanilla
- 50g serbuk
badam (optional - boleh gantikan dgn nestum)
- 200g
tepung jagung
- 300g
tepung gandum
- 2 sudu
tepung beras
- 1 tsp Baking Powder
- 200g
kacang badam (digoreng tanpa minyak)
- 50g badam
cincang (utk hiasan)
- ±700g
coklat (compound coklat)
Cara Cara :-
- Pukul
mentaga dgn gula hingga kembang.
- masukkan
telur, esen vanilla dan teruskan pukul
adunan.
- Masukkan
serbuk badam dan kacau adunan.
- Ayak
bersama tepung jagung, tepung beras, Baking Powder dan digaulkan bersama adunan tadi.
- Masukkan
tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh.
- Bentukkan
doh menjadi bulat2 kecil/bujur dan masukkan kacang badam didalamnya.
- letakkan
diatas dulang pembakar yg telah disapu sedikit mentega.
- Bakar pada
suhu 200oC selama 20 minit.
- Cairkan
coklat dgn kaedah “double boil”.
- Masukkan biskut
tadi ke dalam paper cup dan tuang coklat ke atas biskut/dlm paper cup.
- Taburkan
sedikit badam cincang utk hiasan.
- biarkan kering
seketika sebelum disimpan dlm balang.(Sumber : nizamadey - Myresipi)
Raisins Chocolate Ball
Bahan - bahan dan cara sama spt Almond London, hanya gantikan kacang badam dgn kismis.
No comments:
Post a Comment