Friday, August 26, 2016

Almond London

Almond London

Bahan Bahan :-
- 250g mentega
- 125g gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 50g serbuk badam (optional - boleh gantikan dgn nestum)
- 200g tepung jagung
- 300g tepung gandum
- 2 sudu tepung beras
- 1 tsp Baking Powder
- 200g kacang badam (digoreng tanpa minyak)
- 50g badam cincang (utk hiasan)
- ±700g coklat (compound coklat)

Cara Cara :-
- Pukul mentaga dgn gula hingga kembang.
- masukkan telur, esen vanilla dan teruskan pukul  adunan.
- Masukkan serbuk badam dan kacau adunan.
- Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, Baking Powder dan digaulkan bersama adunan tadi.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh.
- Bentukkan doh menjadi bulat2 kecil/bujur dan masukkan kacang badam didalamnya.
- letakkan diatas dulang pembakar yg telah disapu sedikit mentega.
- Bakar pada suhu 200oC selama 20 minit.
- Cairkan coklat dgn kaedah “double boil”.
- Masukkan biskut tadi ke dalam paper cup dan tuang coklat ke atas biskut/dlm paper cup.
- Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan.
- biarkan kering seketika sebelum disimpan dlm balang.

(Sumber : nizamadey - Myresipi)


Raisins Chocolate Ball



Bahan - bahan dan cara sama spt Almond London, hanya gantikan kacang badam dgn kismis.

No comments:

Post a Comment